Ksylitol – słodka alternatywa cukru

Ksylitol-to naturalna substancja słodząca wytwarzana z drzew takich jak brzoza. Ksylitol wygląda jak cukier czyli jak  biały, krystaliczny  proszek.

Spożywanie ksylitolu działa pozytywnie na organizm i inaczej niż w przypadku cukru w żaden sposób nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia. Ksylitol nadaje się więc dla każdego, kto lubi słodycze i chce żyć zdrowo.


Ksylitol jest szczególnie polecany:

  • osobom, które nie powinny lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru
  • osobom na diecie, odchudzającym się
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  •  przy skłonnościach  do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu i zatok.

Jak stosować Ksylitol:

  • bezpośrednio słodząc np.kawe
  • do pieczenia ciast(z wyjatkiem drożdzowego,bo na ksylitolu drożdze nie rosną)
  • do koktajli
  • do deserów

Ksylitol jest też o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zawiera o 75% mniej węglowodanów, a dzięki temu, że jest przez nasz organizm trawiony „w rozważny sposób”, nie powoduje skoków insuliny. Ksylitol zmniejsza także łaknienie na słodycze.

W przypadku większości słodzików zastanawiamy się czy szkodzą, czy nie szkodzą, w przypadku ksylitolu badania dowodzą że jego spożycie przynosi rzeczywiste korzyści zdrowotne.

Nie powoduje skoku cukru i insuliny we krwi, pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii w jamie ustnej i dobrze wpływa na przyjazne bakterie w jelicie.

***

Xylitol is a natural sweetener produced from trees such as birch. Xylitol looks like sugar or like a white, crystalline powder.

Consumption of xylitol has a positive impact on the body, and unlike in the case of sugar, in no way affects the deterioration of health. Xylitol is therefore suitable for anyone who likes sweets and wants to live a healthy life.
Xylitol is particularly recommended for:

  • those that should not or can not eat traditional sugar
  • people on a diet
  • prevention of dental caries, osteoporosis, diabetes, immune disorders, fungal infections, cancer
  • prevention of common cold, allergies, asthma, parasites, ear and sinuses infections

How to use Xylitol:

  • as sweeteners, for example, adding to coffee or tea
  • for baking (except for cakes based on yeast)
  • to prepare fruit and vegetable cocktails or desserts

Xylitol contains 40% less calories than sugar. It contains 75% less carbohydrates, and thus, it is digested by the body  „in a controlled way” i.e. it does not cause a jump of sugar and insulin in the blood. Xylitol also reduces cravings for sweets, helps in getting rid of harmful bacteria in the mouth and is good for friendly bacteria in the gut. We always wonder abount most sweeteners, whether they are harmful or not; in the case of xylitol studies show that its consumption brings real health benefits.